Sollicitatieplicht

Tijdens de WW bent u verplicht om in voldoende mate passende arbeid proberen te verkrijgen. U bent verplicht om de afspraken na te komen die u met uw werkcoach heeft gemaakt. Deze afspraken gaan meestal over hoe u werk gaat zoeken en hoe vaak u gaat solliciteren in de komende periode.

Komt u uw sollicitatieplicht niet na, dan kan het UWV u een waarschuwing geven of een maatregel of boete opleggen.

Wat geldt als sollicitatie?

  • Het versturen van een sollicitatiebrief (op papier of via e-mail)
  • Telefonisch contact opnemen met een bedrijf over een vacature
  • U gaat spontaan of met een verwijzing naar een werkgever om te horen of hij werk heeft
  • Een sollicitatiegesprek voeren
  • Het doen van een test of assessment in verband met een sollicitatie
  • U schrijft zich in bij een uitzendbureau of bij een arbeids- of invalpool

Let op: Een website met vacatures doorzoeken telt niet als sollicitatie.

Tijdelijke vrijstelling van de sollicitatieplicht

Soms kunt u geheel of gedeeltelijk worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Uw situatie Uitleg Vrijstelling?
U werkt als mantelzorger Mantelzorg is de noodzakelijke zorg voor een zieke of gehandicapte in uw naaste omgeving, bijvoorbeeld voor een gezinslid. Daarbij gaat het om zorg die meer tijd en energie kost dan normale ziekenzorg. U kunt een vrijstelling van zes maanden krijgen. Het UWV kan deze periode verlengen tot een jaar.
U werkt als vrijwilliger Vrijwilligerswerk is onbetaald werk voor bijvoorbeeld een liefdadigheidsinstelling. U kunt mogelijk een vrijstelling van zes maanden krijgen. Het UWV kan deze periode verlengen tot een jaar.

 

Er is sprake van bijzondere persoonlijke omstandigheden U krijgt bijvoorbeeld te maken met een sterfgeval in de familie of met een ernstige ziekte. U kunt mogelijk een vrijstelling krijgen van maximaal vier weken.

 

U wilt een vrijstelling aanvragen?

U stuurt de aanvraag voor een vrijstelling naar het UWV-kantoor waar uw uitkering in behandeling is. Tot het moment dat het UWV u vrijstelling heeft gegeven van de sollicitatieplicht, bent u verplicht om te solliciteren. Kijk hier voor de exacte voorwaarden voor vrijstelling van de sollicitatieplicht voor mantelzorgers en vrijwilligers.